✕ Stäng

Visdomstand

Att få ont i en visdomstand är väldigt vanligt och smärtan kan ha många olika orsaker. I de flesta fall tar man bort den visdomstand som orsakar smärta.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Visdomstand

Ont i en visdomstand

En visdomstand kan göra ont av flera olika anledningar:

Inflammerat tandkött

När visdomstanden är på väg upp kan detta ta tid och det kan göra ont i tandköttet. Ibland kan även tanden i den motsatta käken irritera tandköttet så pass att det blir inflammerat.

Bakterier

När visdomstanden är på väg upp bildas det även fickor i tandköttet, varpå bakterier kan samlas.  Även bakterierna kan orsaka inflammation.

Allvarlig inflammation

Om inflammationen blir allvarlig kan det göra väldigt ont och svullnaden kan sprida sig till kinderna, ner till halsen och ibland ge andningssvårigheter. Dessa inflammationer måste behandlas direkt.

Skadade närliggande tänder

Ibland kan också visdomstanden skada tänderna bredvid när de växer upp därför att de oftast växer lite snett. Att de växer snett kan också skada slemhinnor som kan ge inflammationer och göra ont.

Hål i visdomstanden

Det är också väldigt lätt att få hål i sina visdomständer eftersom de sitter så långt bak och de är svåra att komma åt med tandtråd och tandborste.

Cystor

En del visdomständer som aldrig växer upp utan ligger latent i käkbenet under tandköttet kan också ge problem i forma av cystor som bildas runt tandkronan. Om dessa cystor blir stora eller infekterade kan det orsaka smärta.

I vilken ålder får man visdomständer?

Det är vanligast att visdomständerna kommer när du är mellan 18-25 år.

Det händer ibland att man inte får alla fyra visdomständer, eller att man inte får några visdomständer allt. En del personer saknar nämligen anlag för dessa tänder.

Behandling – smärtsam visdomstand

I de flesta fall kan du behöva ta bort din visdomstand som smärtar. Men det händer också att du istället får ta bort den tand som ligger bredvid visdomstanden för att göra plats för visdomstanden.

Allt detta görs självklart med lokalbedövning.

Utdragen med tång

Om det är möjligt så drar käkkirurgen ut tanden med en tång, detta går i de fall där tanden har växt ut så pass mycket att det går att greppa runt omkring den. Om detta inte är möjligt så krävs operation.

Operation av visdomstand

Om tanden inte har växt ut så pass mycket att det går att få grepp om den med en tång krävs operation. Om visdomstanden sitter väldigt dåligt till, exempelvis med böjda rötter kan tanden ibland behöva delas innan den kan plockas ut i mindre delar var och en för sig.

Kostnad av uttagen visdomstand

Kostnaden varierar beroende på var du gör din uttagning/operation. Alla tandläkare har rätt att sätta sin egen prislista.

Det du kommer att få betala för är undersökningen, röntgen och tanduttagningen. Beroende på hur komplicerad tanduttagningen är varierar även detta i pris om det skedde med tång, operation eller om ni var tvungen att dela tanden eller till och med ta ut flera tänder. Allt kostar ungefär mellan 1000-4000 kronor.

Är du under 20 år är det gratis med tandvård.

Senaste Nytt