✕ Stäng

Så går det till vid käkkirurgi

Tandkirurgi, käkkirurgi, är en specialiserad gren inom tandvården. För att få komma till en käkkirurg kan du få en remiss från allmäntandvården, men du kan även söka dig direkt till en käkkirurg. De flesta operationer utförs under lokalbedövning och det finns en rad olika ingrepp som käkkirurgen kan göra.

Emilie Karlson, redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 21 september 2015

Käkkirurgi tandkirurgi

Vanliga ingrepp

Visdomständer

En käkkirurg kan operera eller dra ut besvärande visdomständer, antingen innan de kommit fram eller om de inte får plats i käken. Käkkirurgen kan även utföra mer komplicerade tanduttagningar som inte är visdomständer.

Tandimplantat

Ett annat mycket vanligt ingrepp som käkkirurgen utför är tandimplantat. Det borras då ner titanskruvar i käkbenet varpå det fästs en krona, alltså den nya tanden, på skruven. Varför det är titan som används vid ett tandimplantat är för att titan väldigt lätt växer fast i benvävnad.

Det går inte att se om det är ett tandimplantat eller inte nu för tiden. De nya kronorna matchar färgen få dina riktiga tänder och har samma blanka yta om emalj har.

Andra ingrepp

En käkkirurg kan även behandla käkbensfrakturer, gomspalt, tumörer i munnen, ta vävnadsprover samt operera käkbenet vid tandreglering.

Förberedelser

Då i stort sett all käkkirurgi utförs med lokalbedövning behöver patienten inte göra några förberedelser för ingreppet. Däremot kan det vara bra att informera kirurgen om du äter någon speciell medicin eller om du har någon sjukdom som kan påverka behandlingen.

Så går det till

Innan ett ingrepp ska göras i munnen gör käkkirurgen en noggrann undersökning och tar röntgenbilder för att tillexempel kunna rådgöra med läkare eller allmäntandläkare innan man utför ingreppet. Nästan alla käkkirurgiska ingrepp utförs med lokalbedövning som i vissa fall kompletteras med smärtstillande.

Är patienten mycket rädd kan det ibland även erbjudas lugnande medel. Vid ett större och komplicerat ingrepp i käkbenet måste kirurgen söva patienten.

När operationen är klar sys snitten ihop. Har du blivit sövd får du ligga i ett separat rum för återhämtning och uppvakning.

Eftervård

Efter att du gjort ett kirurgiskt ingrepp i munhålan är det helt naturligt med värk och svullnad i några dagar. Käkkirurgen brukar även skicka med patienten ett informationsblad om eftervård, som kan vara skönt att läsa.

Det kan, som vid all kirurgi, tillstöta komplikationer och det är därför viktigt att du kontaktar din kirurg om svullnaden och värken inte lagt sig inom en vecka eller om den förvärras. Det är även viktigt att kolla så att såren i munnen inte blöder kraftigt.

Senaste Nytt